Veranda vloer

Een veranda is een onderdeel van de tuin. Waar de meeste mensen dan aan denken, wanneer zij een veranda laten plaatsen, is in welke stijl zij de veranda graag zouden zien. Of welke wanden of plafond goed zou passen in de veranda. 

Minder vaak wordt er nagedacht over de vloer van de veranda, terwijl dit een onderdeel is van het bijgebouw dat in iedere veranda terugkomt. Een zandbed als ondergrond is immers ook geen aantrekkelijk idee.

Een terrastegel wordt veel gebruikt als vloer in de veranda. Naast de reguliere terrastegel zijn er legio andere mogelijkheden voor wat betreft de vloer van de veranda.

In dit artikel geeft specialist Gijs u een greep uit de mogelijkheden voor wat betreft de opties qua vloer in een veranda.

Veranda vloer grote tegels
Veranda vloer grote tegels

Sierbestrating / tegels als vloer in een veranda

Sierbestrating is de verzamelterm voor tegels, klinkers en aanverwante soorten bestrating. Qua bestrating zijn er ontzettend veel mogelijkheden welke kunnen dienen als vloer in een veranda. Middels sierbestrating kan er een uitstraling voor de veranda gecreëerd worden welke past bij het huis en/of de tuin. 

Tegels of sierbestrating wordt gelegd bovenop zogeheten ‘’straatzand’’ dat als onderlaag dient voor de tegels. 

Een veelvoorkomende vorm van sierbestrating is een betontegel van 60 x 60 centimeter. Het gevolg van deze tegel is een rustig oppervlak waardoor de nadruk komt te liggen op het veranda bijgebouw. 

Anderzijds kan een rustig bouwwerk, waarbij alles aan de binnenkant bijvoorbeeld strak wit is afgewerkt, juist erg goed gedijen bij een vloer waar de nadruk op wordt gelegd.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld vloeren welke veel gebruikt worden in landen als Portugal waar veel reliëf in zichtbaar is. Zo kan het terras verworden tot eye-catcher van het geheel, als echte aandachtstrekker van het bijgebouw. 

Veelal wordt de standaard grijze betontegel, bijvoorbeeld in de afmeting 60 x 60 centimeter, als vloer gebruikt in het geval van de veranda of de overkapping. Een dergelijke tegel zorgt ervoor dat de veranda kan floreren waar het terras degelijk is.

Zo biedt sierbestrating dus de mogelijkheid om de nadruk te (ver)leggen op de verschillende onderdelen van de veranda middels de keuze van een tegel.

Klinkers als vloer in de veranda
Sierbestrating in de veranda met reguliere tegels als vloer
veranda vloer vlonder zonder zichtbare schroeven

Een houten vloer in de veranda

Een tegenhanger van de tegel als vloer in de veranda is een houten vloer. Denk bijvoorbeeld aan een hardhouten vlonder. Voor vlonders wordt met name hardhout gebruikt wegens het feit dat hardhout stabiel is en weinig werking vertoond. Daarnaast splintert hardhout nauwelijks, een prettig idee wanneer er kinderen op de blote voeten buiten lopen.

Een houten vlonder ligt op een frame van houten balken waar het hout op geschroefd wordt. Daarnaast zijn er ook houten frames met een zogeheten ‘’blinde’’ bevestiging. De schroef waarmee de vlonder bevestigd wordt zit niet in de plank maar tussen de plank. Middels speciale clips wordt de vlonder bevestigd. Doordat er geen schroeven zichtbaar zijn wordt er er een prachtige tijdloze uitstraling gecreëerd doordat er geen schroefverbinding zichtbaar is.

Bankirai en Ipé zijn houtsoorten die veel worden gebruikt om vlonders mee te maken die als vloer in de veranda dienen. Uiteraard zijn er vele andere houtsoorten die ook gebruikt worden en zorgen voor een nét wat andere uitstraling. 

Een houten vlonder zorgt voor warmte en sfeer. Wel is het goed om na te denken over de combinatie van eventuele verschillende houtsoorten in de veranda wanneer er ook hout wordt gebruikt in de vloer. Matchen de houten wanden en het plafond bijvoorbeeld met de vlonders?

In sommige gevallen heeft een houten vlonder dusdanig veel karakter dat andere elementen van de veranda juist heel basic worden gehouden. Denkt u een aans een volledig witte of zwarte veranda met daarin een zeer karakteristieke houten vlonder.

houten vloer vlonder in veranda
Veranda vloer houten vlonder

Composiet vlonder

Een ander type houten vloer die veel voorkomt in de veranda is de composiet vlonder. Een materiaal dat bestaat uit bestanddelen van hout, kunststof of andere materialen. Het samengestelde materiaal biedt wederom extra mogelijkheden aan opties qua uitstraling in lengtes, breedtes, afwerkingen en kleuren.

Betonvloer in de veranda

Een ander veelvoorkomend type vloer is de betonvloer. 

Een betonvloer wordt gerealiseerd middels een zogeheten bekisting waar het beton ingegoten wordt. 

Vervolgens kan de betonvloer gevlinderd worden, een proces waarin de bovenste laag van het beton meermaals wordt ‘’geschuurd’’. Door te vlinderen wordt het oppervlak van het beton steeds gladder. Uiteindelijk wordt de vloer zo glad dat deze prima kan dienen als volwaardige vloer in de veranda. 

Uiteindelijk kan de vloer nog op velerlei manieren behandeld worden om tot een nog mooier en duurzamer resultaat te komen. Een beschermingslaag, waardoor vuil niet in het beton trekt, is bijvoorbeeld een toepassing welke veel voorkomt als het gaat om de afwerking van een betonvloer.

Het betonvloer is één geheel

Het mooie aan een betonvloer is dat het een geheel is. Een geheel dat zorgt voor veel rust, degelijkheid en een stoer uiterlijk. Daarnaast kunt u met een betonvloer vele kanten op. Afwerking met kleurtinten waardoor een designvloer wordt gecreëerd is bijvoorbeeld een van de mogelijkheden. Zo zijn er mogelijkheden om de vloer in de veranda te laten verworden tot een dynamisch spektakel.

betonnen vloer in veranda
andere vloeren voor in de veranda

Overige vloertypen in de veranda

Tegels (sierbestrating, houten vlonder en de betonvloer zijn de meest voorkomende vloer typen in een veranda. Uiteraard zijn deze drie typen vloeren niet uitputtend en zijn er zeker andere mogelijkheden wanneer bovenstaande vloeren niet het gewenste effect geven.

Een belangrijke indicator om te bepalen of een bepaald vloertype geschikt is als vloer in een veranda is of de vloer bestand is tegen luchtvochtigheid.

Meer lezen over de veranda

Als specialisten op het gebied van de veranda en andere bijgebouwen schrijven we wekelijks over dergelijke onderwerpen op de website.

Zo lees je onder andere over soorten dakpannen op een veranda, hoe je een veranda kunt isoleren, en welke functie shutters hebben in een veranda. Daarnaast hebben we kortgeleden geschreven over de mogelijkheden qua vloeren in een veranda en welke functie een boeideel nou eigenlijk heeft.

Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.