Wat is een veranda?

Een veranda kenmerkt zich omdat deze aan het huis is vastgebouwd en daarmee gezien kan worden als een verlenging van het huis.

Het doel van een veranda is altijd om de leefomgeving c.q. het woonoppervlak te vergroten. Een veranda wordt om openslaande deuren heen gebouwd waardoor u vanuit het huis direct de veranda in kunt stappen.

Zodra de openslaande deuren opengezet worden dan heeft u dus toegang tot de extra leefruimte in de vorm van een veranda.

Al met al is een veranda een verrijking van het woonoppervlak waar u het binnen- en het buitenleven met elkaar combineert.

wat is een veranda afstand

Welke kanten kunt u op met de veranda

In basis kan een veranda erg simpel zijn uitgevoerd waar de realisatie enkel uit de constructie en het dak (afgeschermd door een boeideel) bestaat, maar er zijn ook legio mogelijkheden qua uitbreiding en afwerking van de realisatie. Voorbeelden hiervan zijn het toevoegen van shutters of een glazen schuifwand. Zo kan een veranda verworden tot een toevoeging aan de leefruimte dat zich bijna meet met een officiële aanbouw. 

In een dergelijke veranda, met afgewerkte wanden, wordt een woonkamer idee gecreëerd dat weinig onderdoet tegenover een echte woonkamer.

De veranda kan geïsoleerd worden om een aangenaam klimaat te creëren. Het gevoel van een extra leefruimte die ertoe doet en waar u gedurende het gehele jaar zo’n beetje kunt vertoeven.

Simpel

Aan de andere kant van het spectrum zijn er mogelijkheden om de veranda simpeler te houden en in een basisstijl te laten realiseren. Een luchtige veranda, met open wanden, dat meer lijkt op een overkapping. Een dergelijke veranda is er een waarin u al het hout ziet terugkomen en waarin de basisconstructie goed zichtbaar is. Een veranda zoals u die gewend bent te zien in Amerikaanse films.

Halfgesloten veranda

Een tussenweg tussen de veranda in de basisstijl en de compleet afgewerkte veranda welke doet denken aan een officiële aanbouw is bijvoorbeeld een half gesloten veranda, waar één wand is dichtgemaakt en de constructie in zijn totaliteit is weggewerkt middels een afgewerkt plafond. Een andere uitstraling is daarmee binnen handbereik, bijvoorbeeld door het creatief omgaan met verschillende materialen zoals staal en beton en daarnaast het wegwerken van de constructie middels verschillende afwerkingsmethoden  

'Wat is een veranda' in een notendop

Zo ziet u dat er binnen het begrip veranda verschillende mogelijkheden zijn qua stijl en afwerking. Het antwoord op de vraag ‘’Wat is een veranda ?’’ ligt dus nogal genuanceerd wanneer alle opties worden gewogen. Een belangrijke vraag die u zichzelf kunt stellen is of u echt op zoek bent naar een extra leefruimte of een afzonderlijke ruimte welke zich echt ‘buiten’ bevindt.

Belangrijke elementen veranda

Naast de mate waarin een veranda is afgewerkt zijn er een aantal elementen welke de kwaliteit en de mate waarin van de veranda genoten kan worden bepalen. Deze elementen zullen hieronder uitlichten.

De lichtkoepel

De lichtkoepel is een element welk van origine een functioneel doel heeft wanneer deze in een veranda wordt geplaatst. Dit neemt echter niet weg dat de lichtkoepel ook prachtig kan zijn. 

De plaatsing van een veranda zorgt er in veel gevallen voor dat er veel licht wordt weggehaald bij de ramen wat ten gevolge heeft dat de natuurlijke lichtinval in huis sterk afneemt. Afname van de natuurlijke lichtinval dient, wanneer mogelijk, zoveel mogelijk voorkomen te worden. 

Om het natuurlijke licht te behouden is een lichtkoepel (of dakraam zoals het in de volksmond genoemd wordt) een uitstekende oplossing in een veranda. Het is dus een belangrijk gegeven dat licht behoud bij het realiseren van een veranda essentieel is voor de natuurlijke lichtinval in huis.

traditionele houtverbindingen veranda

Traditionele houtverbindingen

De toepassing van traditionele houtverbindingen zijn de norm bij LoungePlus wanneer er een veranda wordt gerealiseerd. Door gebruik te maken van traditionele houtverbindingen wordt de veranda op een verfijnde manier afgewerkt en worden er prachtige details toegevoegd aan het geheel.

Uiteraard kan een veranda ook gerealiseerd worden zonder traditionele houtverbindingen. LoungePlus kiest bewust voor het gebruik van traditionele houtverbindingen wegens de ambachtelijke kwaliteit en het oog voor detail.

Isolatie

Bij LoungePlus worden alle daken van de door ons gerealiseerde bijgebouwen geïsoleerd, ook het dak van de veranda’s. In basis zou een veranda ook gerealiseerd kunnen worden zonder dakisolatie.  

Daarnaast is bij een veranda de erg interessante mogelijkheid om de wanden en mogelijk zelfs de vloer – onder het straatwerk of onder de vlonder – te isoleren. Op deze wijze is de veranda rondom geïsoleerd en kunt u gedurende de seizoenen blijven genieten van de veranda.

Wilt u nog verder gaan? Er zijn mogelijkheden om een lichtdichte pui aan te voorkant van de veranda te laten bevestigen. Een behaaglijke en aangename extra leefruimte ligt binnen handbereik. Zelfs in de winter kunt met behulp van een klein verwarmingselement gebruik blijven maken van de extra leefruimte. 

Zelfs wanneer de temperaturen dalen is de veranda dan dus nog een uitstekende plek om in te vertoeven. Door de geïsoleerde wanden en vloer warmt het zelfs op in de veranda. De veranda begint nu te lijken op een officiële aanbouw, terwijl het dat niet is.

Materialen

In basis valt een veranda uit te voeren in vele materialen. Bekende houtsoorten als Douglas of Eiken vormen hier geen uitzondering op. Naast hout zijn er bijvoorbeeld ook opties om met staal te werken. 

Bovenstaande materialen zijn slechts een kleine greep uit de mogelijkheden bij LoungePlus. Vele andere houtsoorten en andere materialen (zoals beton, riet en dakpannen) werden gebruikt bij de realisatie van projecten bij mensen die u voorgingen.

Wanneer u zelf een materiaal heeft gevonden en zich afvraagt in hoeverre dit toegepast zou kunnen worden in de realisatie van uw veranda dan denken graag met u mee en verdiepen we ons in de mogelijkheden qua toepassing van het materiaal. 

De materiaalkeuze beïnvloed de levensduur van de veranda, het is dus goed om hier van te voren over na te denken. Uiteraard voorziet specialist Gijs van LoungePlus u van alle benodigde advies als het gaat over de levensduur en juiste keuzes op het gebied van materiaalgebruik.

Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.