Waar plaats je een veranda of overkapping in de tuin?

Wanneer u erover nadenkt om een overkapping of veranda in de tuin te laten plaatsen dan zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Een van deze zaken is de plek waar u de veranda wil laten plaatsen. 

De plaats waar de veranda of overkapping komt brengt eventueel voor- of nadelen met zich mee. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan de plek van de veranda of overkapping en wat dit voor eventuele gevolgen heeft.

wat is de beste plaats voor een veranda of een overkapping

Wat is de beste plaats voor een veranda of overkapping?

U bent eruit; er komt een bijgebouw in de tuin. De enige vraag die nog resteert is waar het bijgebouw geplaatst dient te worden. Wordt het een aan het huis geplaatste veranda of een vrijstaande overkapping? Wat is de beste plaats om een veranda of overkapping te plaatsen?

Veranda aan huis plaatsen

De eerste mogelijkheid is om het bijgebouw tegen het huis aan te plaatsen. In de volksmond wordt een tegen het huis aangeplaatst bijgebouw een veranda genoemd. 

Welke functie heeft u in gedachte voor het bijgebouw? Een veranda dient zich namelijk perfect als buitenkeuken of als extra ruimte waar heerlijk gegeten kan worden terwijl een overkapping achterin de tuin beter geschikt is om andere functies te dienen. 

Een van de grootste voordelen van een veranda is dat de directe leefomgeving aan het huis vast, vergroot wordt. In veel gevallen wordt een veranda tegen openslaande deuren aan geplaatst. 

In sommige gevallen is het handig om rekening te houden met de plaats waar de veranda tegen het huis aan wordt geplaatst. Kunnen voorbijgangers naar binnen kijken of is de tuin in zijn geheel beschut?

Overkapping vrijstaand in de tuin plaatsen

Wanneer u erover nadenkt om het bijgebouw los van het huis te plaatsen, bijvoorbeeld achterin de tuin, dan heeft dit andere voordelen ten opzichte van de veranda.

Vindt u het een prettig idee om wat privacy op te zoeken met een select gezelschap? Dan kan een overkapping de juiste keus zijn. Met een druk gezinsleven kan het soms lastig zijn om een rustmoment in te bouwen. Een overkapping in de achtertuin kan hier dan bij uitstek voor geschikt zijn.

Overkapping / veranda in de zon of schaduw

Afhankelijk van hoe je tuin is opgebouwd en hoe de omgeving eruit ziet kan het ook nog een goed idee zijn om na te denken over eventuele schaduw of zon en de invloed op je overkapping of veranda.

Zo kan het erg warm worden onder een overkapping of veranda, maar creëer je tegelijkertijd ook schaduw met het bijgebouw waardoor de warme zon gemeden kan worden en er ook gedurende het warmste moment van de dag van het buitenleven genoten kan worden.

Welke richting plaats je de veranda of overkapping?

Naast het feit dat het een goed idee is om na te denken over de plaats van het bijgebouw, een overkapping of een veranda, kan het plaatsen van het bijgebouw op het noorden, oosten, zuiden of westen ook een belangrijke rol spelen in het uiteindelijke plezier dat u ervan beleeft.

Veranda of overkapping op noorden

Wanneer de veranda of overkapping op het noorden wordt geplaatst dan kunt u in de zomer genieten van een aangename plaats om te verblijven. In de winter daarentegen zal de noordelijke plaatsing van de overkapping of de veranda tot een minder aangename situatie leiden.

Veranda of overkapping op het oosten

Ontbijt u graag onder de veranda of de overkapping of geniet u graag van het ochtend zonlicht? Dan kan het een idee zijn om de veranda of overkapping op de oostelijke te plaatsen. Op deze richting schijnt namelijk ‘s ochtends de zon. De zon is in het oosten nooit op zijn heetst. Daarom is de aanschaf van extra ventilatie mogelijk overbodig.

Veranda of overkapping op het zuiden

Het zuiden wordt vaak aangewend als plaats voor de veranda of de overkapping omdat hier de zon op zijn sterkst is. In de winter betekent dit dat de warmte, wanneer u een veranda laat plaatsen, mooi het huis kan binnenkomen en het soms op de wat frissere dagen al aangenaam kan zijn onder de veranda. 

Een nadeel aan de zuidelijke plaatsing is dat de veranda in de zomer flink kan opwarmen waardoor de warmte moeilijk weg kan en het soms erg warm kan worden onder de veranda. Extra ventilatie of zonwering kan dan noodzakelijk zijn.

Veranda of overkapping op het westen

Verblijft u graag onder de veranda in de namiddag en de avond? Dan kan het een goed idee zijn om de veranda op het westen te laten plaatsen. In de middagen en avonden is het zonlicht namelijk optimaal vanuit de westelijke richting.

Veranda op het zuiden geplaatst
Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.