Veranda shutters

Wat is precies een shutter die geplaatst wordt in de veranda? Een vraag die we vaak krijgen wanneer een van de specialisten langskomt voor een kennismakingsgesprek. Het is een vraag waar we niet van opkijken. Er zijn namelijk nogal veel benamingen voor de shutter. De een noemt het een shutter, een andere veelvoorkomende term is ook wel de louvre. 

Echter wordt de term louvre meer gebruikt in combinatie met een dak/plafond, dit type dak wordt ook wel aangeduid als een lamellendak. De shutter en de louvre wint steeds meer aan populariteit sinds de afgelopen jaren. 

Een shutter is een toepassing van houten latten op een bepaalde afstand van elkaar geplaatst met een opening tussen de houten latten. De shutter is een oplossing tussen een wand en een open ruimte. Perfect dus

Met andere woorden, wanneer er een shutter geplaatst wordt behoudt u doorkijk en een luchtig geheel. Anderzijds heeft u ook de mogelijkheid om de shutter, wanneer deze kantelbaar is, te sluiten waarmee geborgenheid gecreëerd wordt. 

Naast het feit dat een shutter praktisch kan zijn zit er dus ook zeker een gevoelsaspect in verwerkt. En dan is er nog niet gesproken over visuele toevoeging aan de leefomgeving van een shutter.

eiken veranda shutters
kantelbare veranda shutters

Kantelbare shutters en vaste shutters

Wanneer u nadenkt over een veranda met een of meerdere shutters neemt u dan ook in acht in hoeverre u het wenselijk vindt dat de shutters bewegen. 

Op het moment dat de shutter in de veranda vast is dan blijft de doorkijk altijd hetzelfde evenals de latten waar u zicht op heeft. Op deze manier wordt er een balans gecreëerd tussen openheid en geborgenheid. Gedurende een warme zomeravond onder de veranda geeft de shutter u het gevoel ergens binnen te zitten maar tegelijkertijd voelt u een heerlijke bries door de openingen heen komen. 

Naast de vaste shutter is er de kantelbare shutter, welke naar wens handmatig of elektrisch kantelbaar gerealiseerd kan worden. Normaliter wordt een shutter welke middels elektriciteit bedienbaar is enkel in het dak toegepast; het lamellendak. De kantelbare shutter, zoals u deze ziet in een veranda, wordt dus met name uitgevoerd middels een handmatig systeem.

Materiaalkeuze voor de shutter in een veranda

Waar de keuze voor wat betreft materialen voor een dak van shutters (lamellendak) beperkt zijn (wegen regen- en sneeuwbelasting, het dak dient waterdicht te zien), is dit bij een shutter in de wand van een veranda een ander verhaal.

Afgezien van de veel lager uitvallende prijs ten opzichte van een lamellendak is er qua materiaalkeuze bij een shutter in de wand veel meer mogelijk. 

Bij een vaste shutter in een veranda heeft u de meeste keus voor wat betreft de materiaalkeuze. Wanneer het een kantelbare shutter betreft dan telt de materiaalkeuze een stuk meer. We leggen u graag uit hoe dit zit.

veranda shutters van dichtbij

Stabiliteit van de houtsoort

Stabiele houtsoorten lenen zich uitstekend voor het plaatsen in een shutter van de veranda. Dit komt door het feit dat stabiele houtsoorten soorten zijn waar weinig ‘’werking’’ in zit. Dat wil zeggen dat de vorm van het hout gedurende de jaren niet veel zal verandere. 

Er zijn verschillende duurzaamheidsklassen voor wat hout betreft (klasse 1 t/m 5). De stabiliteit van de houtsoort en het aantal jaren dat de houtsoort meegaat bepalen voornamelijk in de welke klasse de houtsoort wordt ingedeeld. De meest stabiele houtsoorten bevinden zich in klasse 1.

In klasse 1 bevinden zich voornamelijk de zogeheten ‘’hardhout’’ soorten. Qua stabiliteit van het hout is hardhout erg geschikt voor in een shutter, echter is hardhout erg zwaar door haar dichtheid.

Een andere houtsoort is het zogenoemde thermisch gemodificeerd (hout dat middels een natuurlijk proces verhit wordt tot 200 graden middels vocht en daardoor langer meegaat) hout. Thermisch gemodificeerd hout gaan lang mee en is licht. Ideaal dus voor een shutter in een veranda. 

Een voorbeeld van een dergelijke houtsoort is Fraké Noir. Deze houtsoort leent zich erg goed voor plaatsing in een kantelbare shutter wegens haar gewicht en aan de andere kant de stabiliteit van deze houtsoort

Voor een vaste shutter zijn de vereisten minder qua materiaalkeuze. Zo zou het kunnen dat een wat minder stabiele houtsoort zorgt wat werking. Echter, omdat het een vaste shutter betreft, is er geen kantelsysteem dat beschermd dient te worden tegen de werking van een materiaal soort. In het geval van een kantelbaar systeem zou de werking van het hout ervoor kunnen zorgen dat het kantelsysteem wordt vervormd.

Meer lezen over veranda's

Meer lezen over veranda’s? Onlangs schreven we onder meer over het isoleren van de veranda, welke mogelijkheden er zijn qua vloer in een veranda en hoe boeidelen het uiterlijk van de veranda beïnvloeden. Daarnaast schreven we een interessant artikel over de verschillende mogelijkheden qua dakpannen op een veranda.

Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.