Veranda kleine tuin

Bij een kleinere tuin komt u verschillende zaken tegen welke handig zijn om mee te nemen in uw oriëntatie op het laten plaatsen van een veranda.

Specialist Gijs heeft hieronder een aantal belangrijke zaken uiteengezet zodat u op de hoogte bent van waar op te letten in een wat kleinere tuin.

Komt u er zelf niet direct uit? Neem gerust eens contact met ons op, we denken graag met u mee om de mogelijkheden te bespreken.

Voor een kennismaking komen we graag bij u langs om uw leefomgeving te bekijken en uw wensen te bespreken, ook wanneer u de mogelijkheden van een veranda in een kleine tuin bekijkt.

veranda in een kleine tuin

Ruimtelijkheid in een kleine tuin met veranda

Wanneer er een veranda wordt geplaatst in een kleine tuin dan kan dit aanvoelen als een kolossaal bijgebouw dat uit verhouding is met de in verhouding wat klein aanvoelende tuin waarin de veranda wordt geplaatst. 

Er zijn gelukkig voldoende mogelijkheden om de veranda en de tuin met elkaar in balans te brengen.

Openheid in de kleine tuin

Op het moment dat er een veranda wordt geplaatst in een kleine tuin dan is het een goed idee om rekening te houden met een bepaalde openheid van het bijgebouw. Wanneer er bijvoorbeeld dichte wanden worden gebruikt dan gaat de veranda klein ogen en wordt deze afgekaderd.

Open voorzijde in kleine veranda

Een open voorkant van de veranda met doorkijk zorgt dan voor ruimtelijkheid in de kleine tuin. Desgewenst kan er wel gebruik gemaakt worden van glas omdat dit in basis de ruimtelijkheid van de tuin niet in de weg zit. 

Anderzijds kan er ook voor gekozen, wanneer de veranda in een wat kleinere tuin geplaatst wordt, om de veranda aan de voorzijde open te houden om zo vanuit het huis de uitkijk te houden de tuin in. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe de achtergevel is opgebouwd, waar zitten de ramen, waar zitten de deuren, het is en blijft maatwerk. 

‘’In het unieke 3D-ontwerp dat we maken voor de veranda in uw kleine tuin wordt uw leefomgeving meegenomen zodat het ontwerp daar naadloos op kan worden aangesloten.’’

Echter is het natuurlijk wel in vele gevallen zo dat de wanden dicht zijn in verband met het feit dat de veranda van erfgrens tot erfgrens loopt en daarom de wanden van de veranda als schutting dienen en daardoor per saldo dicht zijn. U wilt natuurlijk in alle gevallen middels de schutting privacy creëren ten opzichte van de buren.

open veranda voorkant in een kleine tuin
dakraam voor een veranda in een kleine tuin

Een glazen dak

Wanneer de veranda in een kleinere tuin gerealiseerd wordt met een glazen dak dan zorgt het extra licht evenzo voor meer ruimte en openheid.

Materiaalkeuze en ruimtelijkheid

In sommige gevallen is het nodig om met robuuste materialen te werken wanneer er een veranda of een ander bijgebouw wordt gerealiseerd in verband met het gewicht van de materialen welke gedragen dienen te worden. 

Regulier gebruikte afmetingen qua onderdelen van de veranda, bijvoorbeeld in de vorm van staanders, kunnen bij een veranda in een kleine tuin ingeruild worden voor kleinere onderdelen. Zo wordt het, anders kolossaal ogende veranda, bijgebouw verfijnd en passend bij de omgeving waarin het wordt geplaatst. 

Uiteraard kan het gebruik van meer verfijnde en subtiele materialen er wel voor zorgen dat de constructie van het bijgebouw aangepast dient te worden. Uiteraard ontzorgt LoungePlus u hier volledig in. 

De erfgrens

De erfgrens is vaak een belangrijke pijler wanneer de veranda een in wat kleinere tuin geplaatst dient te worden. Het huis is dan vaak net zo breed als de breedte van het erf. Wanneer u een veranda wil laten plaatsen dan is het in bijna alle gevallen zo dat er op de erfgrens gebouwd wordt. Een belangrijke vraag is dan of er vergunningvrij gebouwd kan worden in een kleinere tuin. 

In de meeste gevallen mag er gewoon op de erfgrens gebouwd worden wanneer het gaat om een kleine veranda met is maximale hoogte van 3,00 meter of 30 centimeter boven de eerste woonlaag. Denkt u dus na over een kleine veranda welke op de erfgrens wordt geplaatst? Houdt u dan rekening met deze hoogte.

Wanneer is een tuin te klein?

Het is lastig om een goede inschatting te maken van wanneer een tuin te klein is om een veranda in te plaatsen wanneer specialist Gijs de betreffende tuin niet ziet.

Volgens Gijs is een goede graadmeter in ieder geval om te bekijken of er een fatsoenlijke tafel of loungeset geplaatst kan worden onder de toekomstige veranda. 

Een diepte van minimaal drie meter de tuin in is dan volgens Gijs zo’n beetje wel het minimale. Uiteraard denken we, naar wens, altijd met u mee over de mogelijkheden wanneer een diepte van drie meter niet gerealiseerd kan worden.

wanneer is een tuin te klein
Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.