Veranda boeidelen

Naast dat boeidelen erg veel invloed kunnen hebben op het uiterlijk van een veranda hebben ze ook een praktische functie. De daklagen van iedere veranda dienen namelijk beschermd te worden. Hierover later meer.

Met de boeidelen in de veranda worden naden en kieren in de dakconstructie afgesloten. Zo kan een boeideel dus gezien worden als een beschermend onderdeel van de veranda. Nog specifieker gezegd als een beschermend onderdeel van de lagenopbouw dat zich op de constructie bevindt. 

De bovenkant van de veranda bestaat uit een dak (van bijvoorbeeld dakpannen), de constructie, het dakbeschot, de isolatie en de dakbedekking. Wanneer er geen boeideel geplaatst wordt dan zijn de hiervoor benoemde lagen zichtbaar wanneer je tegen de kopse kant tegen de veranda aankijkt. 

Door tegen de kopse kant van het dak een boeideel aan te plaatsen wordt het geheel beschermd en netjes afgewerkt. Een boeideel vangt regen, vocht en vuil uit de natuur op. Via het boeideel lopen regen e.d. naar beneden en komt het niet terecht in het dakbeschot, isolatie of dakbedekking.

boeidelen van een veranda donker hout
Boeidelen veranda red sedar

Vormgeving veranda boeidelen

Een boeideel kan op vele verschillende manieren vormgegeven worden. Afgezien van het feit dat een boeideel in een veranda een beschermende werking dient te hebben staat het ontwerp vrij.

Wel is het zo dat bepaalde ontwerpen van veranda’s zich beter lenen voor een bepaald boeideel ten opzichte van andere boeidelen.

Een bijgebouw met eiken palen met aan de linkerkant een zwart bijgebouw en een wit strak afgewerkt plafond. De gehele dikte van het dak in dit bijgebouw terug als boeideel waarin het boeideel de aansluiting houdt met de onderkant van het plafond. Zo wordt het dak en het veranda van de plafond een mooi strak geheel.

Een andere veelvoorkomend aangezicht van boeidelen is de veranda waarin het boeideel wat hoger op de constructie zit. Zo blijft de bovenste balk van de constructie nog zichtbaar en zit de boei tegen de constructie aan geplaatst.

De situatie in bovenstaande bijgebouwen zijn uiteenlopende voorbeelden waarin enerzijds het boeideel nagenoeg is weggewerkt terwijl het boeideel in de andere situatie echt als ‘’boei’’ naar voren komt.

Kan een veranda ook zonder boeideel worden geplaatst?

Zoals gezegd wordt een boeideel gebruikt om de lagenopbouw van het dak van de veranda te beschermen. De bescherming van de lagenopbouw is erg belangrijk om beschadiging hiervan te voorkomen. Maar kunnen de daklagen ook op een andere manier beschermd worden dan met het traditionele boeideel?

LoungePlus heeft onlangs een veranda gerealiseerd waarin de constructie is ingefreesd waardoor de dakopbouw (o.a. dakbedekking, isolatie) is weggevallen in de constructie.

Vanuit de buitenkant is het vooraanzicht in plaats van een boeideel de houten balk van de constructie met daarboven een zinken rand. Zo hoeven er geen lagen meer afgewerkt te worden middels een boeideel wegens het feit dat de daklagen verzonken liggen in de gefreesde dakconstructie.

veranda boeidelen wit zink

Materialen boeidelen veranda

Boeidelen dienen gemaakt te worden van een stabiele houtsoort.

Een voorbeeld hiervan is Red Cedar hout. Een houtsoort welke erg goed bestand is tegen weersinvloeden en daarnaast ook nog eens licht van gewicht is. Red Cedar is erg glad, noestvrij, waardoor er een erg strakke boei zonder scheuren gecreëerd kan worden. In het geval van Red Cedar worden er vaak verschillende planken met elkaar verlijmd zodat er een lange boei voor de veranda gecreëerd kan worden. 

Anderzijds kan er ook gekozen voor plaatmateriaal, bijvoorbeeld wanneer het plafond ook van plaatmateriaal is gemaakt. Zo wordt er een geheel gecreëerd tussen de boeidelen en het plafond. Qua plaatmateriaal kan er onder andere gedacht worden aan een watervaste multiplexplaat welke in stroken wordt gezaagd. 

Tijdens een ander project waarin we een veranda hebben gerealiseerd is het boeideel van een smalle strook douglas hout gemaakt. Douglas hout, ten opzichte van Red Cedar hout, heeft iets meer noesten en oogt wat karakteristieker.

Boeidelen van een veranda in een notendop

Boeidelen zijn een bijna altijd voorkomend onderdeel in de veranda ter bescherming van de verschillende dak lagen. 

Het boeideel kan op verschillende wijzen worden vormgegeven; voorbeelden hiervan zijn een boeideel dat vervloeit in het plafond en een boeideel dat echt als een boei rondom de veranda geplaatst zit. 

Qua materialen is er veel keuze. Zolang het materiaal bestand is tegen weersinvloeden kan het in basis dienen als boeideel voor de veranda. 

Hier lees je meer over onderwerpen die betrekking hebben op de veranda zoals de vloer in een veranda of het nut van shutters.

veranda boeidelen afwerking
Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.