Houten veranda met lichtkoepel

Een houten veranda kan op vele verschillende manieren uitgevoerd worden. Een houten veranda uitgerust met een lichtkoepel is van origine een van de meest gangbare manieren om een veranda te plaatsen.

Een lichtkoepel is een raam, dat uit een venster bestaat, dat geplaatst wordt in het plafond van de veranda. De lichtkoepel heeft veel voordelen die het laten plaatsen van een lichtkoepel in een veranda het aanschaffen waard maken. 

De lichtkoepel in een veranda zorgt voor daglicht in een veranda welke anders mogelijk wat donker kan zijn. Het daglicht zorgt voor een fijne natuurlijke lichtinval in de veranda, erg prettig.

houten veranda met lichtkoepel wit accent

Daglicht in huis

Naast het feit dat de verlichting in de veranda verbeterd met een lichtkoepel heeft de lichtkoepel nog een ander groot voordeel. Wanneer er een lichtkoepel wordt geplaatst in de veranda dan neemt het daglicht in huis ontzettend toe. 

U kunt zich mogelijk voorstellen dat het plaatsen van een veranda ervoor zorgt dat het natuurlijke daglicht een een veranda sterk verminderd wordt. Middels de lichtkoepel gaat u dit verschijnsel tegen en geniet u van daglicht in huis én van de veranda tegelijkertijd.

Andere voordelen van een houten veranda met lichtkoepel

Naast het feit dat een lichtkoepel in de houten veranda zorgt voor extra daglicht als grootste voordeel zijn er nog een aantal andere voordelen. We zullen u nu op de hoogte brengen van deze voordelen waardoor u voor uzelf beter kunt overwegen in hoeverre een lichtkoepel interessant is om te laten plaatsen in uw (aanstaande) veranda.

Als eerste voordeel het uitzicht dat een lichtkoepel creëert. De lichtkoepel geeft namelijk ook een fijn uitzicht de lucht in. Het kan een fijne afwisseling zijn om de verfijnde houtstructuren van het verandaplafond af te wisselen met het blauwe hemeldak. 

Ziet u het al voor u? In de zomer genieten van het hemel blauwe aanzicht met af en toe een wolkje dat voorbij komt drijven? Dat is volop genieten.

Ruimtelijkheid van een lichtkoepel

Wanneer u kiest voor een houten veranda met lichtkoepel dan is de bijkomende ruimtelijkheid die de lichtkoepel creëert een wezenlijk voordeel. Door de lichtkoepel wordt het ‘’contact’’ gemaakt met de ruimte buiten de veranda in het plafond waardoor de open en ruim gaat aanvoelen. 

Vooral wanneer de veranda wat meer bescheiden is kan een lichtkoepel ervoor zorgen dat de veranda groots oogt en daarnaast, mogelijk nog belangrijker, ook daadwerkelijk zo aanvoelt.

Een ander voordeel van de lichtkoepel is dat deze per vierkante meter drie keer meer daglicht doorlaat dan wanneer er een opening in de zijwanden van de veranda wordt geplaatst van dezelfde grootte.

Detail van een lichtkoepel in de houten veranda

Vriendelijk binnenklimaat & onderhoudsvriendelijk

Een ander voordeel is het binnenklimaat van de veranda dat prettiger zal aanvoelen door de lichtkoepel. Zoals u zult begrijpen zorgt meer licht in de veranda voor een aangenaam gevoel ten opzichte van een donkere en afgesloten ruimte. Zo verwordt het verblijf onder de veranda tot een nog comfortabelere ervaring. 

Over het algemeen zijn lichtkoepels erg onderhoudsvriendelijk, zoals u dat gewend bent met glas. Het is uiteraard wel aan de te raden om het oppervlak schoon en vrij te houden van natuurlijk afval als blad. Jaarlijks enkele keren (laten) schoonmaken van het oppervlak volstaat in bijna alle gevallen.

Het verschil tussen een veranda lichtkoepel en een lichtstraat

Zoals u mogelijk vernomen heeft bestaat er naast de lichtkoepel ook een zogeheten lichtstraat welke geplaatst kan worden in het plafond van de veranda. 

Over het algemeen wordt een lichtkoepel in vaste maten aangeboden, bestaat een lichtkoepel uit één glaselement en zijn standaard maten wat meer voornaam in vergelijking met een lichtstraat.

Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.