Afwerking veranda plafond

Een veranda plafond kan op vele verschillende manieren afgewerkt worden. De afwerking van het veranda plafond wordt vaak gebaseerd op visuele voorkeur.

Echter dient de afwerking wel te voldoen aan een aantal vereisten. Zo dient het plafond tegen weer en wind te kunnen (vocht, regen, invloeden van de zon etc.). Het is daarom een goed idee om van te voren na te denken over de gebruikte materialen en op welke wijze het plafond afgewerkt wordt. Van welke daklagen wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt (denk onder andere aan isolatiemateriaal)?

In dit artikel nemen we u mee in de (on)mogelijkheden van hoe een veranda plafond afgewerkt zou kunnen worden. Daarnaast laten we u enkele voorbeelden zien van hoe we bij LoungePlus omgaan met de afwerking van verschillende plafonds.

Op deze wijze proberen we u een beeld te geven van hoe een kwalitatief hoogwaardig afgewerkt veranda plafond eruit ziet en welke mogelijkheden er zijn op dit gebied.

afwerking plafond van veranda dicht

'Open' afwerking van het veranda plafond

Wanneer het plafond van de veranda op een ‘open’ wijze wordt afgewerkt betekent dit dat de liggers van de veranda in meer of mindere mate zichtbaar blijven wanneer er naar het plafond van de veranda gekeken wordt. Hieronder laten we u kennismaken met de verschillende tussenvormen van de open afwerking van een veranda plafond.

De houten constructie als 'afwerking'

De basis van een houten veranda is altijd de constructie met de aanwezige liggers welke zichtbaar zijn. Wanneer de basis constructie gekozen wordt als uitgangspunt voor het plafond dan zal dit leiden tot een landelijk, rustiek aanzicht van het plafond.

”In het geval van een overkapping zou het rustieke beeld mooi matchen met een dak van dakpannen.”

Wanneer er met traditionele houtverbindingen gewerkt wordt dan sluit het hout naadloos op elkaar aan en zullen schroeven en andere zaken niet zichtbaar zijn.

Dakbeschot als afwerking

Op de liggers van de constructie kan er materiaal geplaatst worden (denk bijvoorbeeld aan houten platen of planken). Wanneer er naar boven gekeken wordt onder veranda ziet u dit materiaal tussen de liggers. Dit materiaal wordt aangeduid als dakbeschot en kan een welkome aanvulling zijn in de afwerking van uw veranda plafond.

Planken als dakbeschot

Dakbeschot kan onder andere uit planken bestaan. Zo kan het in het geval van een Douglas constructie erg mooi zijn om het dakbeschot alsmede uit Douglas planken te laten bestaan.

In een ander geval kan de Douglas constructie erg mooi samengaan met plaatmateriaal dat een kleur gegeven kan worden, bijvoorbeeld met witte verf. Als eindresultaat ziet u dan de liggers met daarboven het witte plaatmateriaal dat een bijzonder samenspel teweeg brengt. Zo blijft de constructie in het zicht maar kan er toch wat kleur aangebracht worden.

De 'open' afwerking in een notendop

Wanneer het veranda plafond ‘open’ wordt afgewerkt dan duidt dit vaak op een veranda welke wordt gerealiseerd in de landelijke stijl omdat de gehele constructie zichtbaar blijft. Aan de buitenkant van het plafond blijft het boeideel ook zichtbaar

Echter kan het geheel er ook modern uit zien. Bijvoorbeeld wanneer je de constructie zwart maakt en het plaatmateriaal (dakbeschot) wit houdt dan vormt zicht er een prachtig modern contrast.

Dichte afwerking van het veranda plafond

Wanneer u wenst om de constructie van de veranda uit het zicht te hebben dan kunt u ervoor kiezen om het plafond af te laten timmeren. Het aftimmeren heeft een strak afgewerkt plafond ten gevolge. Het plafond kan middels verschillende materialen worden afgewerkt. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden qua materialen.

Hout

In het geval van hout wordt er gekozen voor platen welke geschikt zijn voor een buitentoepassing. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het hout matcht met onderdelen als de vloer.

Okoumé hout wordt gezien als een geschikte houtsoort voor de afwerking van een dicht veranda plafond. Deze houtsoort is geschikt voor buiten wegens de verlijming. Krom trekken van de houtplaten en het loslaten van de lijm zal geenszins voorkomen wanneer er gebruik wordt gemaakt van Okoumé hout.

Houten platen van Okoumé hout worden gegrond geleverd en worden vervolgens afgelakt in de gewenste kleur.

veranda plafond dicht afgewerkt

Kunststof

Een ander veelgebruikt materiaal waarmee de afwerking van een plafond van een veranda wordt verzorgd is kunststof met een toplaag welke vochtbestendig is. Hierdoor is weer of wind geen enkel probleem en zal de afwerking van het plafond zijn kleur goed behouden. Met kunststof geniet u dus lang van een strak afgewerkt plafond dat geen visuele achteruitgang zal vertonen.

Overige materialen

Wanneer u zelf een mooi materiaal heeft gezien dan kunt u dit altijd bij ons neerleggen en verkennen we graag samen met u de mogelijkheden en toepasbaarheid van dit materiaal in de afwerking van het veranda plafond. Bij LoungePlus wordt er niet gewerkt met vaste materialen. Onze specialisten gaan graag op onderzoek uit voor u om te bekijken of we uw wens kunnen realiseren.

Heeft u al nagedacht over..

Naast de keuzes tussen een ‘open’ of dichte afwerking van het plafond en eventuele bijkomende materiaal- en kleurkeuze(s) zijn er nog enkele andere zaken waarvan het handig is om rekening mee te houden.

Kleurgebruik in het veranda plafond

Naast de keuze tussen een open of dicht plafond van de veranda is de kleurkeuze alsmede een doorslaggevende zaak wanneer het gaat om afwerking van het plafond.

Middels bepaalde kleurcombinaties in combinatie met andere elementen als een shutter kan een ogenschijnlijk landelijke veranda toch nog modern ogen of andersom.

Afwerking van elektra installatie in het plafond

Het is een handig idee om de elektra installatie mee te nemen in de uw overwegingen qua afwerking van het veranda plafond. Zo kunnen de liggers dienen als plek waarin lichtspots worden geplaatst, dit oogt fraai en strak afgewerkt.

Natuurlijk licht middels een lichtkoepel

Mogelijkheden omtrent het creëren van een natuurlijke lichtinval in het plafond van de veranda kan bijvoorbeeld middels een geplaatste lichtkoepel. Hiermee creëert u een bijzondere afwerking van het plafond van de veranda; het dak wordt doorbroken middels een prachtige glazen plaat.

afwerking veranda plafond dicht met lichtspots
afwerking veranda plafond met een lichtkoepel
Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.