Veranda verwarmen

Het warm houden of het warm maken van een veranda is best lastig. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat een veranda in de basis ongeïsoleerd is. 

Wanneer u de veranda opwarmt dan zou dat betekenen dat de warmte gemakkelijk wegtrekt. In zo’n geval is een warm gevoel middels stralingswarmte (zoals u dat kent van het terras) de enige mogelijkheid om de veranda te ‘’verwarmen’’.

In dit artikel nemen we u mee in de mogelijkheden van het verwarmen én warm houden van een veranda, opgedeeld in fasen. U leest meer over het creëren van een aangename plek, het verwarmingselement en de isolatie van de veranda.

veranda verwarmen oa door glazen schuifwand
een aangename veranda creeren die luchtdicht is

Het creëren van een aangename plek

Voordat we het over het verwarmen van de veranda gaan hebben focussen we ons eerst op het creëren van een aangename plek. Een aangename plek creëert u onder meer door ervoor te zorgen dat u windvrij zit onder de veranda. 

U kunt de veranda verwarmen zonder deze windvrij te maken echter is het proces van verwarmen dan een stuk minder efficiënt, zoals u zich mogelijk voor kunt stellen. 

Waar u onder andere aan kunt denken, er vanuit gaande dat een veranda normaliter open is, is het dichtmaken van de veranda middels een glazen schuifwand. Wanneer u het seizoen iets zou willen verlengen, wanneer het ‘s avonds afkoelt en u nog graag buiten zit of wanneer u graag beschut zit, dan is een glazen schuifwand een mooie mogelijkheid om de veranda mee af te sluiten. 

Heel simpel gezegd sluit u de openingen die in de veranda zitten af middels het plaatsen enkele glazen wanden welke u zowel open als dicht kunt schuiven wanneer u dat wenst. 

Tijdens de nazomer dag, waarop het overdag heerlijk is qua temperatuur, kan het ‘s avonds flink afkoelen terwijl u nog wel graag onder de veranda zou willen vertoeven. Uit de wind zitten kan dan al aanvoelen als een vorm van ‘’verwarming’’.

Het verwarmen van de veranda

Wanneer u besluit dat u graag een aangename gevoelstemperatuur wil behouden onder de veranda wanneer het afkoelt en de warmte onder de veranda wegtrekt naarmate het kouder wordt, dan kan het een goed idee zijn om eens na te denken over één of meerdere verwarmingselementen. 

Er zijn veel verschillende verwarmings opties geschikt voor de veranda, namelijk dezelfde elementen als ook op het terras gebruikt kunnen worden. Hieronder bespreken we enkele opties qua verwarming van de veranda.

Verwarmen middels een traditionele houtkachel

Een houtkachel is erg geschikt om te gebruiken als verwarmingsmethode van de veranda. Zorg er wel voor dat de houtkachel geen open verbranding heeft, om rooklucht onder de veranda in alle gevallen te voorkomen. 

Een traditionele houtkachel is een van de meest gebruikte verwarmingsmethoden voor onder een veranda. Een dergelijke houtkachel vereist een rookkanaal welke door het dak heen loopt, waardoor de rook vanuit de houtkachel door het dak heen weg kan. 

De houtkachel is erg sfeervol als verwarmingselement onder de veranda en oogt daarnaast erg knus. 

Wel is het belangrijk om rekening te houden met hoe de kachel wordt geplaatst en in hoeverre de kachel is beschermd tegen weersinvloeden op de plek van plaatsing. Daarnaast is een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal en de afstand tot brandbare materialen (wegens hoge temperaturen) erg belangrijk om rekening te houden tijdens het plaatsen van de kachel.

veranda verwarmen met een houtkachel
veranda verwarmen met een gasheater

Gasheater als veranda verwarming

Een gasheater is goed te gebruiken als verwarming voor in de veranda. Een heater welke gas verbruikt heeft veel bereik en zorgt voor een mooie sfeer wegens de productie van vlammen. Daarnaast heb je geen stroom nodig. Handig wanneer je hier geen toegang tot hebt. 

Hier tegenover staat dat gasflessen wel periodiek vervangen dienen te worden. Daarnaast is een gasheater een product dat best wat ruimte inneemt door de techniek achter het product.

Infraroodpanelen (elektrisch) onder de veranda

Infraroodpanelen ofwel elektrische verwarmingselementen zien we veel terug in het Nederlandse straatbeeld. Prettig aan het elektrische verwarmingselement zijn onder dat je de verwarming op meerdere standen in kunt stellen en afstandsbediening vaak mogelijk is. 

Je hebt echter wel stroom nodig om te verwarmen, iets dat soms onhandig is wanneer je geen aansluitpunt in de buurt hebt.

Stralingswarmte

Bovengenoemde verwarmingstechnieken zijn de zogeheten stralingswarmten. Zodra u vertoeft onder de veranda met het werkende verwarmingselement dan kunt u van de warmte genieten. 

Wanneer u niet in de warmte zit dan geniet u slechts minimaal van de warmte, zoals u misschien herkent met de heaters welke we vaak terugzien in het Nederlandse straatbeeld op de terrassen.

Isolatie en verwarming van de veranda

De aangehaalde verwarmingstechnieken zijn per definitie geen bronnen waarmee de gehele veranda opgewarmd kan worden. Dit heeft er met name mee te maken dat een veranda anders geïsoleerd is dan bijvoorbeeld een woning. Een veranda geeft de warmte de kans om gemakkelijk weer weg te trekken.

Er is erg veel capaciteit nodig om de ruimte op temperatuur te houden wanneer de isolatie niet geweldig is. Warmte trekt, in het geval van een veranda, sneller weg dan er capaciteit is om de veranda op temperatuur te houden. 

Wanneer u wenst de warmte te behouden is het een goed idee om na te denken over de mogelijkheden van verdere isolatie van de veranda. Bij LoungePlus wordt het dak van de veranda standaard geïsoleerd. Verdere mogelijkheden om te isoleren kunnen de wanden en de vloer van de veranda zijn.

Het is en blijft een veranda

In hoeverre moet je de veranda willen isoleren?

Een veranda blijft natuurlijk een bijgebouw, de vraag is in hoeverre je een dergelijk bijgebouw moet willen isoleren. Per definitie is een veranda niet gemaakt om warmte vast te houden. Daardoor zullen er altijd kieren zitten en wordt het nooit helemaal afgesloten zoals dat in een huis het geval is. 

Daarnaast is de capaciteit van een, in dit artikel genoemd, verwarmingselement dusdanig laag dat het niet zal lukken om een veranda constant op 19 a 20 graden te kunnen verwarmen. 

Wanneer u de keus maakt om een uitbouw te realiseren, waarbij de muren worden doorgebroken, dan zijn de isolatiewaarden van hetzelfde niveau of beter als dat van uw huis. Verwarmingselementen welke in uw huis gebruikt worden zullen ook terugkomen als verwarmingselement in de uitbouw.

Het verwarmen van de veranda in vogelvlucht

Een veranda kan op zich goed verwarmt worden, al helemaal wanneer de voorwaarden goed zijn gecreëerd middels bijvoorbeeld het plaatsen van een glazen schuifwand om de wind uit de veranda te weren. 

Veel voorkomende verwarmingsmethoden in de veranda zijn de houtkachels en de heaters. Andere methoden welke ook op het terras in het straatbeeld voorkomen zijn ook te gebruiken onder een veranda.

Echter is isolatie vereist om de warmte ook daadwerkelijk vast te houden in de veranda. De bouw van een veranda is niet op isolatie berekend waardoor het op temperatuur houden van de veranda veelal lastig is. 

Al met al trekt de warmte welke voortkomt uit een verwarmingselement dus weer redelijk snel weg aangezien deze warmte voorkomt uit een bron welke stralingswarmte afgeeft. 

Wanneer u op zoek bent naar een verwarmde ruimte, dan is het een goed idee om te informeren over de mogelijkheden van eventuele isolatie van de veranda zodat u de warmte beter vasthoudt. Een behaaglijk gevoel middels stralingswarmte is al goed te realiseren door een verwarmingselement als een heater, infrarood paneel of een houtkachel.

Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.