Veranda met dakpannen

Vaak krijgen we bij LoungePlus de vraag of we een veranda met dakpannen kunnen realiseren. Van deze vraag kijken we dan op, want een veranda met dakpannen is vrij ongebruikelijk. 

Dat een veranda met dakpannen ongebruikelijk is komt er met name door, wanneer je een veranda met dakpannen hebt, dat de veranda altijd in een hellingshoek dient te staan wanneer het dak is bedekt met dakpannen. 

En dan wordt de veranda te hoog, wanneer je vergunningsvrij wil bouwen. Want volgens de originele betekenis van het woord veranda is een veranda een aan het huis vast geplaatst bijgebouw. Een overkapping of bijgebouw kan uiteraard wel met dakpannen gerealiseerd worden.

Wanneer je een veranda vergunningsvrij aan het huis vast wil realiseren, dan mag de maximale hoogte van de veranda 3,00 meter bedragen binnen 4,00 meter van het huis. In het geval van dakpannen komt het dak altijd hoger uit wegens de toepassing van een dak met een hellingshoek. 

In dat geval wordt de veranda vrijwel altijd hoger dan 3,00 meter waardoor er niet meer vergunningsvrij gebouwd mag worden. Om deze reden is een veranda met dakpannen vrij ongebruikelijk!

veranda bijgebouw met dakpannen
Kapschuur dierenverblijf

Daktype van een bijgebouw met dakpannen

Wanneer je op zoek bent naar een veranda ofwel een bijgebouw – bijvoorbeeld in de vorm van een overkapping of een kapschuur –  met dakpannen dan is het gekozen daktype een belangrijke factor. Niet alle daktypen zijn namelijk geschikt voor dakbedekkingen zoals dakpannen.

In basis is een daktype met een hellingshoek benodigd wanneer het dak bekleedt dient te worden met dakpannen. Een hellingshoek van minimaal 15 graden is gebruikelijk wanneer er dakpannen op een bijgebouw worden gelegd. 

Wanneer het bijgebouw een hellingshoek van minder dan 15 graden heeft dan zijn er uiteraard andere methoden toepasbaar om er toch voor te zorgen dat er dakpannen gelegd kunnen worden. 

Hieronder geven we wat voorbeelden van daktypen welke geschikt zijn voor een bijgebouw met dakpannen.

Het daktype kapschuur

Het feit dat een bijgebouw een kapschuur wordt genoemd zegt iets over het daktype van het betreffende bijgebouw. De achterkant van dit dak is namelijk lang terwijl de voorkant kort is. Mogelijk doelde u met een veranda met dakpannen op een bijgebouw in het type kapschuur, dat uitermate goed bekleed kan worden met dakpannen.

veranda met dakpannen kapschuur

Zadeldak

Een zadeldak is hernoemd naar het zadel dat op een paard wordt vastgezet. Van links naar rechts loopt dit dak symmetrisch. Het zadeldak loopt gelijkmatig naar beneden, zowel links als rechts. Ook in het geval van een zadeldak met dakpannen is het lastig om deze als veranda te realiseren wegens de hoogte waar de veranda op uitkomt en de bijkomende vergunning die hiervoor verplicht is. Echter dient een zadeldak als uitstekende toepassing voor een ander bijgebouw in de vorm van bijvoorbeeld een overkapping.

Schilddak

Het schilddak heeft veel weg van het zadeldak maar is aangepast op de korte zijdes. De korte zijdes vormen driehoekige vlakken op de kopse kanten van het dak. Boerderijen en schuren werden vroeger frequent in de stijl van het schilddak gebouwd. Wij krijgen vaak een vraag over een veranda met dakpannen wanneer men doelt op een overkapping met een schilddak dat voorzien is van dakpannen.

Type dakpan

Er zijn allerlei soorten dakpannen verkrijgbaar. Van standaard, met glans, volledig mat tot in een bepaalde kleur. Daarnaast zijn er verschillende type dakpannen. Een voorbeeld van een type dakpan is bijvoorbeeld de single. Singles zijn een soort plaatjes die op elkaar worden gelegd, een dakpan die erg veel weg heeft van leisteen. 

Wanneer je de verschillende typen en kleuren dakpannen met elkaar combineert zijn er dus honderden, zo niet duizenden verschillende mogelijkheden op het gebied van dakpannen.

Bij LoungePlus wordt er altijd gewerkt op basis van de wensen die u heeft qua uitstraling. Vanuit onze expertise kunnen we dan een aantal geschikte dakpannen op een rij zetten welke binnen de door u gewenste uitstraling passen en mogelijk de dakpan is waar u naar op zoek bent. 

Hieronder laten we een aantal voorbeelden zien qua type dakpannen welke goed zouden kunnen passen op een bijgebouw.

dakpannen voor op een veranda

Nelskamp H-14

Nelskamp is een leverancier op het gebied van dakpannen. De Nelskamp H14 is een veelvoorkomende dakpan in ons straatbeeld. Deze dakpan is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals natuurrood, zwart en blauw gesmoord.

Nelskamp H14 dakpan veranda

De gebruikte dakpan

Een gebruikte dakpan past uitstekend als toepassing op een kapschuur. Doordat de dakpan gebruikt is er een verscheidenheid aan kleuren zichtbaar op het dak wat zorgt voor een prachtige uitstraling.

Het bijgebouw (veranda) met dakpannen in een notendop

U heeft in dit artikel kunnen lezen dat een bijgebouw met dakpannen vaak verward wordt met een veranda met dakpannen.

Daarnaast heeft specialist Gijs het kort gehad over daktypen en welke daktypen geschikt zijn voor een dak dat is bekleed met dakpannen. Een vereiste voor een dak met dakpannen is in ieder geval een dak met hellingshoek. Voorbeelden van geschikte daken zijn het zadeldak en het schilddak.

Dan nog het type dakpan; er zijn vele soorten mogelijkheden qua toepassingen van dakpannen op een bijgebouw. Op basis van uw wensen maken we graag een selectie van mogelijkheden vanuit onze expertise.

Meer lezen over veranda's

Onlangs schreef specialist Gijs, naast het artikel over dakpannen, over de afwerking van het veranda plafond en hoe een veranda geïsoleerd kan worden.

Andere onderwerpen welke recent aan bod kwamen zijn de functie welke shutters in een veranda dienen, welke vloeren passen bij diverse veranda’s en hoe het boeideel van de veranda het geheel visueel beïnvloed.

Veranda met dakpannen vooraanzicht
Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.