Veranda isoleren

Het isoleren van een veranda wordt in het algemeen voornamelijk gedaan om warmte vast te houden. Zodat er een warm klimaat ontstaat en dit klimaat dan ook behouden kan worden. Een bepaalde ruimte opstoken of verwarmen om vervolgens deze warmte weer snel kwijt te raken is natuurlijk iets dat men graag wil voorkomen.

Het opstoken van een veranda daarentegen is wel een grappige. Een veranda is namelijk normaliter altijd open. In algemene zin is een veranda dus ongeïsoleerd. Wat is dan de functie van isolatie bij een veranda?

Dat er belanrijke functies zijn ten aanzien van het isoleren van een veranda, naast het vasthouden van warmte, zal vandaag aan bod komen tijdens dit artikel.

Isolatiemateriaal veranda
Veranda isoleren wand

Veranda wanden isoleren

Er zijn twee redenen waarom isolatie van de wanden bij een veranda van belang zijn. De eerste reden om te isoleren is het feit dat, wanneer men later toch besluit om de veranda af te sluiten middels een glazen schuifwand, de isolatiewerkzaamheden al zijn verricht. Wanneer de veranda dan ook daadwerkelijk wordt afgesloten heeft de gebruiker super veel baat bij de geplaatste isolatie. Met een heater wordt, wanneer de wanden geïsoleerd zijn, al een stuk meer warmte vastgehouden. 

Anderzijds, wanneer de planken toch nog geplaatst dienen te worden kan er net zo gemakkelijk al isolatiemateriaal geplaatst worden. In een later stadium dient een en ander weer losgeschroefd te worden; iets dat de schoonheid en de kwaliteit van de veranda niet ten goede komt. De ervaring leert dat er dan niet zo snel meer geïsoleerd wordt.

Geluidsisolatie

De tweede reden is geluidsisolatie. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen met elk hun eigen functie. In basis dragen alle soorten isolatie bij aan het vasthouden van warmte. Een andere functie van isolatie kan dus het isoleren van geluid zijn. Het isolatiemateriaal steenwol heeft bijvoorbeeld een erg goede geluidsisolerende werking. 

Wanneer er een veranda geplaatst wordt in een wijk waar huizen tegen elkaar aan staan, iets dat in 9 van de 10 gevallen zo is, dan is het een prettig idee dat niet iedereen alles kan horen wat er besproken wordt onder de veranda. Zo blijft privacy gewaarborgd, ook in de tuin.

isoleren van een veranda wanden

Veranda dak isoleren

LoungePlus isoleert standaard de daken/plafonds van de veranda’s welke geplaatst worden. De daken worden geïsoleerd wegens het feit dat bij platte daken, ook wanneer het dak waterdicht gemaakt wordt met EPDM, het water op het dak blijft staan.

Isolatiemateriaal en de andere daklagen worden vervolgens beschermd door het aangebrachte boeideel.

Het water dat op het dak blijft staan zorgt voor condensvorming, condensvorming heeft uiteindelijk ten gevolg dat deze condensvorming terugkomt op de balken onder de veranda. Wanneer dergelijke condens in het hout gaat zitten dan ontstaan er spocht vlekken of schimmelproblemen. 

Kortom, het ziet er niet fraai uit en daarnaast is het natuurlijk niet goed voor de dakconstructie. Hout en vocht is natuurlijk geen goede combinatie. 

Een veranda dak kan bijvoorbeeld geïsoleerd worden middels pir isolatieplaten welke geplaatst worden tussen de dakconstructie en het EPDM materiaal. Middels dergelijke drukvaste isolatie kan er nog prima gelopen worden op het dak. 

Een bijkomend voordeel is dat de isolatie ook in dit geval een geluidsisolerende werking heeft.

Veranda vloer isoleren

Het isoleren van de vloer van een veranda is iets meer ongebruikelijk dan het isoleren van de wanden en het dak. Wanneer er voor gekozen wordt om de vloer te isoleren is het logisch dat de rest van de veranda ook geïsoleerd is. Anders heeft het isoleren van de vloer ook weinig zin. 

Wanneer de vloer van een veranda geïsoleerd wordt dan neigt dit al richting een complete aanbouw waar de vloer, wanden en het dak aan bepaalde isolatienormen dienen te voldoen. Immers, wanneer een veranda geïsoleerd wordt dan dienen de isolatiewaarden niet te voldoen aan bepaalde normen. 

Een veranda wordt namelijk niet meegerekend als woonoppervlak, terwijl dit bij een uitbouw wel het geval is. Een aanbouw wordt gebouwd volgens de regels van het bouwbesluit, hiervoor gelden hoge isolatiewaarden. Vanuit deze redenering kunnen er dus lagere isolatiewaarden toegepast worden bij een veranda ten opzichte van een aanbouw.

Nadelen aan het isoleren van een veranda

Een nadeel aan het isoleren van een veranda zou eventueel het prijstechnische aspect kunnen zijn. Echter, zo geeft specialist Gijs aan, de prijs die betaald wordt voor de bijkomende isolatie stelt niet zoveel voor ten opzichte van de voordelen die isolatie biedt. Isolatie heeft namelijk echt een functie, wanneer toegepast in een veranda.

Is het isoleren van een veranda een goed idee?

We besluiten dit artikel met een antwoord op de vraag of het isoleren van een veranda wel of geen goed idee is. 

Geluidsisolatie, het behoud van warmte en het voorkomen van condensvorming in de veranda zijn voorname redenen om isolatiemateriaal toe te passen, enkele functionele voordelen van isolatie.

Het enige (kleine) nadeel aan het isoleren van een veranda zijn eventuele bijkomende kosten. Echter wegen deze kosten tegenover de functie van de isolatiematerialen niet op tegen elkaar en daarom is het isoleren van de veranda zeker aan te raden volgens specialist Gijs.

Meer inspiratie veranda inspiratie

Meer lezen over veranda’s? Onlangs schreven we onder meer over de functie van shutters in een veranda en hebben we het gehad over de verschillende mogelijkheden qua dakpannen

Gijs Dijkman LoungePlus Specialist

Kunnen we u van dienst zijn?

Specialist Gijs denkt met u mee over de eventuele realisatie van een bijgebouw.

Voor welke gebruiksmomenten dient het bijgebouw? Vanuit dit uitgangspunt bepaald u samen met Gijs uit welke materialen het bijgebouwd vervaardigd wordt en de opties (bv. een buitenkeuken) geïntegreerd in het bijgebouw.

Gijs komt graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken.